Sağlık, Yaşam

Dış Gebeliğin Belirtileri Nelerdir?

Normal gebelik, fetüsün fallop tüplerinden rahmin içerisine düşmesi ile gerçekleşen gebeliklerdir. Bu gebeliklerde yumurtanın gelişmesi ve bebek haline gelebilmesi için gerekli ortam vardır. Ancak yapılan araştırmalara göre her 100 kasından 1’inde dış gebeliğe rastlanmaktadır. Dış gebelik nedir peki? Dış gebelik, yumurtanın rahmin dışına düşmesi sonucunda ortaya çıkan gebeliklere verilen isimdir. Dış gebelikte fetüs, rahmin dışında bir bölgeye yerleşir ve zaman içerisinde büyüyerek bu bölgeye zarar verir. Bu nedenle dış gebelikte erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhisin yapılabilmesi için de anne adaylarının mutlaka, dış gebelikte görülen belirtiler hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Bu belirtileri aşağıdaki şekilde açıklamak mümkündür;

Dış Gebelikte Görülen Belirtiler

Dış gebeliğin en başlarında, anne adaylarında normal hamilelik belirtileri görülür. Adet gecikmesi, mide bulanması ve göğüslerin hassaslaşması bu belirtiler arasındadır. Bazı bayanlar dış gebeliğin ilerleyen dönemlerinde daha farklı belirtiler gösterirken, bazı bayanlar hiç belirti göstermeyebilir. Bu nedenle düzenli olarak kadın doğum uzmanı kontrolüne gitmekte fayda vardır. Diğer dış gebelik belirtileri nelerdir açıklayalım;

  • Hamileliğin 5. ve 14. Haftaları arasında görülen bu belirtiler tek taraflı karın ağrısı ile başlar. Bu ağrılar karnın tek bir kısmında oluşur ve düzenli ve şiddetli şekildedir.
  • Dış gebeliğin en önemli belirtilerinden biri de vajinal kanamalardır. Bu kanamalar normal adet kanamaları ile karıştırılsa da oldukça farklıdır. Bunlar açık ya da koyu renkli olabilir ve durup tekrar başlaması söz konusudur.
  • Dış gebelikte sindirim sistemi rahatsızlıkları görülebilir. Tuvalete çıktığınız zamanlarda, karnın alt tarafında ağrı hissedersiniz.
  • Nedeni henüz bilinmemekle birlikte, dış gebelikte omuz ağrıları da görülür. Kolun bittiği ve omuzun başladığı yerde görülen bu ağrılar genellikle uzandığınız zaman ortaya çıkar.
  • Dış gebelikte görülen bir başka belirti ise ishal ve kusmadır.

Dış Gebelik Nelere Yol Açar?

  • Dış gebelik fallop tüplerinde meydana geldiği için büyüdüğü zaman bu tüplere zarar verebilir. Bunun sonucunda tekrar hamile kalamama riski ortaya çıkar.
  • Dış gebelik, ileri ki zamanlarda tekrar yaşanmasına neden olabilir.
  • Fetüsün fallop tüplerinin içinde büyümesi, bu tüplerin çatlamasına ve iç kanama olmasına neden olur.
  • İç kanama tansiyonun düşmesini sağlayarak anneni şoka girmesine neden olabilir.
  • Fetüsün kaybedilmesi, anne adaylarının psikolojik olarak olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Bu durum sonucunda ise anne adaylarında uyku düzensizliği, halsizlik, iştahsızlık ve dikkat dağınıklığı gibi durumlara rastlanır.

Dış gebelik belirtileri yaşadığından şüphelenen anne adayı, erken teşhis sonucunda bu problemi yaşamayabilir ve dış gebeliğin önlenmesi durumu söz konusu olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir