Gündem, Haberler

Doğu Karadeniz’de Yapay Turizm Merkezleri İnşa Edilecek

Kısa bir süre önce Uzungöl‘de çekilen bir resim sosyal medyada yayılmış ve büyük tepki toplamıştı. Resimde göl kenarındaki yapılaşmanın çok fazla arttığı ve doğal görüntüsünü kaybettiği ortaya çıkmıştı. Trabzon’un Çaykara ilçesinde bulunan turistik bölge, körfez ülkelerinden gelen yoğun turistlerin ardından kaçak yapılaşma ile dolmuştu. Bir süredir Toplu Konut İdaresi’nin Karadeniz yaylalarında keşif çalışması yaptığı biliniyordu.Yeni gelişmeler bu keşif çalışmalarını sebebini ortaya koydu. Basına yansıyan bilgilere göre Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğu Karadeniz‘de turizmi canlandırmak için yapay turizm merkezleri inşa etmeye karar verdi.

İçerik Navigasyonu

14 Yeni Yapay Turizm Merkezi İnşa Ediliyor

Rize Valiliği Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından belirlenen alanlarda, kentsel dönüşüm planlaması yapıldıktan sonra 11 yayla ve 3 yapay göl inşa edilmesi planlanıyor. Şifalı kaplıca suları ve balı ile meşhur olan Ayder Yaylası için çıkarılan beş ayrı koruma kararına rağmen kaçak yapılaşma devam etmişti. Devlet yetkililerine göre, tesis inşa edilecek bölgelerde yapılacak imar planı sıkı kurallar getirerek kaçak yapılaşmanın da önüne geçecek.

Yeni Yer Arayışları

Yeni Tesisler için belirlenecek noktalar arasında Çamlıhemşin’in Çat Vadisi de yer alıyor. İkizdere, Güneysu, Ardeşen, ve Fındıklı ilçelerindeki yaylalar da listede. Yapay göllerin yerleri Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hala araştırılıyor. Seçim yapılırken bölgelerin ulaşımı Mera veya arkeolojik SİT alanı olup olmadığı gibi etkenler araştırılıyor. Mavi yıldız çiçekleri ile meşhur Kadıralak Yaylası, Uzungöl alternatifi olarak düşünülen yerlerden biri. Hıdırnebi, Kadırga ve Sis Dağı yaylaları şimdilik alternatif yerler arasında öne çıkıyorlar.

Yap İşlet Devret İle Yeni Tesisler

Göller ile ilgili çalışmalar bizzat bakanlık tarafından yapılırken, yaylalardaki tesisler için özel sektör devreye girecek. 6 ay ile bir yıl gibi bir sürede, “yap, işlet, devret” modeli ile 11 yeni turizm merkezi kurulmuş olacak.

Tepkiler Devam Ediyor

TOKİ‘nin keşif çalışmalarının duyulması ile başlayan tepkiler resmi açıklamaların gelmesiyle artmaya devam ediyor. Resmi ağızlardan sıkı kurallara bağlı imar planlarının suistimalin önüne geçeceğine dair açıklamalar gelse de, mevcut alanların kanun ve yönetmelik ve korunamadığı akla geliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir