Ekonomi

E-ticaret Devi Alibaba’nın Kurucusu Jack Ma’nın İnanılmaz Hikayesi

İnternetin potansiyelini erken farkeden ve cesaret edip yeni şeyler ortaya koyan kişiler şimdi yaptıkları yatırımların kaymağını yiyorlar. Bu insanlardan biri de E-ticaret devi Alibaba’nın kurucusu Jack Ma. Çin’in en zengin insanları arasına giren Jack Ma, ilham verici hayat hikayesiyle birçok girişimciye örnek oluyor.

alibaba-nin-kurucusu-jack-ma.jpg

Jack Ma’nın kişisel hayatı

Jack Ma (Ma Yun olarak da bilinir) , 15 Ekim 1964 yılında Çin’in güneydoğusunda bulunan Hangzhou’da dünyaya geldi. Ma, erkek kardeşi ve kız kardeşi ile beraber dünyanın geri kalanından izole olmuş komünist Çin zamanında büyüdü. Ma’nın ailesi oldukça fakirdi.

Küçükken şehre gelen turistlere, İngilizce öğretme karşılığında rehberlik ederdi. “Jack” ismi, kendisine arkadaşlık eden bir turist tarafından verildi.

alibaba-nin-kurucusu-jack-ma-nasil-zengin-oldu.jpg

Okul hayatı ve sonrası

Ma, kendisi için fakirlikten çıkış yolunun eğitimden geçtiğinin farkındaydı. Liseyi bitirdikten sonra üniversiteye girmeye çalıştı ama iki kez giriş sınavını kazanamadı. Pes etmeyerek, çok çalışmanın neticesinde üçüncü denemesinde sınavı kazanarak Hangzhou Öğretmenlik Enstitüsüne girdi. Bu okuldan 1988 yılında mezun oldu.

Mezun olduktan sonra birçok işe başvurdu ama reddedildi. Sonrasında İngilizce öğretmeni olarak bir yerel üniversitede işe başladı. O zamanın parasıyla ayda sadece 12$ kazanıyordu.

alibaba-nin-kurucusu-jack-ma-nin-serveti.png

İnternetle tanışması ve Alibaba’nın kuruluşu

Ma’nın bilgisayarla veya kodlama ile ilgili herhangi bir tecrübesi yoktu. İnterneti ilk kez, 1995’te gittiği ABD’de kullandı. Ma’nın ilk online araması “bira”ydı. Ancak aramalarda hiç Çin birasının çıkmaması kendisini şaşırtmıştı. O andan sonra Çin için bir internet şirketi kurmaya karar verdi.

İlk denemesi başarısızlıkla sonuçlanan Ma, pes etmedi. 4 yıl sonra evinde arkadaşlarını toplayan Ma, onları yeni kuracağı işe yatırım yapmaya ikna etti. Yeni yatırımı, online bir alışveriş yeri olan “Alibaba”ydı.

Alibaba, kısa sürede bütün dünyadan insanların dikkatini çekmeyi başardı. Ekim 1999 itibariyle şirket, Goldman Sachs’tan 5 milyon dolar ve bir Japon Telekom şirketi olan SoftBank’tan 20 milyon dolar almayı başardı.

2005’te Yahoo, Alibaba hisselerinin yüzde 40’nı alarak Alibaba ‘ya 1 trilyon dolar yatırım yaptı.

Bugün Ma, Çin’in en zengin insanları arasında yer almaktadır. Forbes’e göre yaklaşık 29 milyar dolar serveti var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir