Listeler, Yaşam, Yemek

En Tuhaf 8 Yemek

Damak zevki şüphesiz tartışmaya kapalıdır. Herkesin, her ülkenin ve her milletin kendine has mutfağı ve damak lezzeti vardır. Bazısı kullanılan ana malzeme ile bazısı değişik aromalara sahip baharatlarla bazıları da farklı pişirme teknikleriyle tuhaf olma konusunda listenin en üst sırasında yer alıyor. En tuhaf 8 yemek için dünya mutfaklarına göz atmak gerekiyor. Takdir edersiniz ki her ülkenin mutfağı kendisine normal gelmektedir. Ülkemizde bulunan kokoreç, mumbar gibi yemekler çoğu kesim tarafından tuhaf görünse de dünya mutfağında tüketilen tuhaf yemekleri görünce yanıldığımızı anlıyoruz.

En tuhaf yemekler kategorisine giren tarifler genellikle bizim midemizin almadığı malzemelerden yapılmaktadır. Örneğin Avrupa’da salyangozu, İskandinavya’da çiğ balığı, Çin’de her türlü böceği tabağınızda girebilirsiniz. Genellikle fare, solucan gibi sürüngenlerin kullanıldığı bu tarifler size de çok tuhaf gelecektir.

İçerik Navigasyonu

Dünya Mutfağında Ki Tuhaf Yemekler

İş ya da turistik amaçlı gittiğimiz ülkelerde tüketilen yemeklerin neler olduğunu bilmek son derece önemlidir. Zengin yemek listesine sahip dünya mutfağında bazen bir böcek, bazen bir yarasa bazen de çürümüş malzemelere önümüze yemek olarak gelebilir. Bizden çok uzakta olsa da bir mutfak kültürü olan bu yemekler pek çok kişi tarafından bayılarak tüketiliyor. Gelelim dünya mutfağında bulunan ve en tuhaf 8 yemek kategorisinde yer alan enteresan lezzetlere.

Steak Tartare

Tuhaf yemekler listesinde ilk sırada yer alan Steak Tartare’nin aslında en masum yemek olduğunu da belirtmek gerekiyor. Fransa’da sevilerek tüketilen Steak Tartare’yi kıymalı yumurtaya giden yoldaki hayal kırıklığı gibi düşünebilirsiniz. Bakıldığında son derece pratik görünen bu Fransız yemeği için herhangi bir pişirme önerisi bulunmuyor. Çünkü malzemeler çiğ olarak tüketiliyor.

Kıyma haline getirilen et, baharat ve soslarla zenginleştiriliyor. Kapari ve soğanla da harmanlanan kıyma pişirilmeden servise hazır hale getiriliyor. Fransızların favori yemeği olan Steak Tartare, hazırlanan bu bu kıyma harcının üzerine yumurta koyularak servis ediliyor. Sıkı durun yumurtayı da çiğ olarak kullanıyorlar.

Fransa’da herhangi bir kafeye oturup şefin tavsiyesini isterseniz Steak Tartare ile karşılaşmanız mümkündür. Fransa’da favori olan bu yemek sizi başta heyecanlandırsa da büyük ihtimalle sonu hüsran olacaktır.

Lutefisk

Sıradaki tuhaf yemeğimiz Lutefsk. Balık konusuna sınır tanımayan Norveç, Lutefisk ile yemek mi yapıyor yoksa lezzetli bir zehir mi tartışılır. Sodyum hidroksiti duymayan yoktur. Genellikle temizlik malzemeleri içerisinde kullanılan bu kimyasal son derece etkili bir temizlik malzemesidir. Yani Lutefiski duyana kadar öyle zannediyorduk. Fakat insan için öldürücü etkiye sahip olan sodyum hidroksit, Lutefisk’in olmazsa olmazıdır. Nasıl oluyorsa sağı solu ettiren bu kimyasal marinasyon sırasında bolca kullanılıyor. Şaşırsak mı korksak mı karar veremediğimiz bu yemeği tuhaf yemekler listesine almaya karar verdik.

Casu Marzu

Nasıl da havalı bir ismi var öyle değil mi? Aslında kendisi de üzerinde bol delik bulunan havalı bir peynirdir. Bu iyiymiş dediğinizi duyar gibiyim. Ama malesef Casu Marzu, sıradan bir peynir değil. İtalyan mutfağında yaygın olarak kullanılan Casu Marzu, bol kurtçuklu bir peynirdir. Peynirin mayalanma yoluyla üretildiğini herkes bilir.

Peyniri mayalayan mikroorganizmaların canlı olduğunu da biliyoruz. Ama mayalamaya yardımcı olan bu minik canlıları gözle görmek gerçekten büyük travma. Casu Marzu’yu Casu Marzu yapan da üzerinde kımıl kımıl gezen ve oluşum sürecini destekleyen kurtçuklarıdır.

En azından saygı duyulup sevimli kurtları peynirden ayırmak gerektiğini düşünsek de bu İtalyanların umrunda değil. Casu Marzu’yu üzerinde gezinen kurtçuklarıyla birlikte tüketiyorlar. Casu Marzu nasıl yapılıyor sizde merak ediyorsanız buyrun devam edin okumaya;

  • İlk olarak sağılan keçi sütünden Pecorino adı verilen peynir yapılıyor.
  • Hazırlanan Pecorino üzerine delik açılıyor.
  • Her şey normal gibi görünse de aslında değil. Çünkü bu aşamada Pecorino üzerine bir sinek türü olan Piophila Casei bırakılıyor.
  • Sinek larvalarını Pecorino üzerine bırakıyor.
  • Larvalar gelişip peyniri fermente ediyor.

Sonuç olarak üzeri yüzlerce kurtçukla kaplı Casu Marzu peyniri elde ediliyor.

Paardenrookvless

Hem yazılışı hem okunuşu hem de kendi tuhaf olan bu yemek Hollanda’da oldukça popüler. Kısaca at eti dememizde sakınca yoktur herhalde. At etinin çok sayıda yemeğe kullanıldığını düşünürsek Paardenrookvless’i biraz daha açmak gerekiyor. Genellikle az yağlı ve temiz et yemek isteyenlerin tercih ettiği bu yemek, bir çeşit füme ettir. Jambon olarak kullanılır ve çoğu sandeviç içerisinde bulabilirsiniz.

Hakarl

İzlanda mutfağı denilince akla gelen en tuhaf yemek Hakarl’dır. Ülkenin geleneksel yemeği olan Hakarl, İzlanda’nın kuzey ışıklarına vurulan turistleri hayal kırıklığına uğratıyor. Hakarl’ı Türkçe olarak izah etmek gerekirse çürümüş köpek balığı dersek yeterli gelir sanıyorum. Çok mide bulandırıcı olmasın diye şu konuya açıklık getirelim, tabii ki köpek balığının kendi kendine çürümesi sağlanmıyor.

Usta eller canım köpek balığını iyice temizliyor, iç organlarından arındırıyor. Sizce de çok etkileyici değil mi? Sonra köpek balığı eti çürüsün diye bir kenara atılmıyor. Özenle gömülüyor ve 2 ila 3 ay kadar fermente olması sağlanıyor. Görüldüğü yerde iyice çürüyen köpek balığı eti, daha sonra asılarak kurutuluyor. Özellikle amonyak kokusu severler için lezzetli bir yemek olan Hakarl için sizin de ağzınızı sulandırmadı mı?

Haggis

Kültürümüze yakın olarak gördüğümüz Haggis mumbar severler için bi nebze sıcak karşılansa da tuhaf bir yemektir. Aslında tam bir üşengeçlik sonucu ortaya çıkmış bir yemek gibi olsa da İskoçlar buna bayılıyor. İçeriğini ve pişirme şeklini duyunca ne demek istediğimizi daha net anlayacaksınız. Gelelim Haggis içerisinde yer alan malzemelere;

  • İşkembe
  • Böbrek
  • Kalp
  • Et
  • Ciğer

Kısacası Allah ne verdiyse, hayvanın hiç bir organını israf etmeden hazırlıyorlar bu yemeği. Tüm bu sakatatları geniş bir tencereye alıp bol soğanla kaynatmak oldukça pratik. Tabii ki damak zevkine göre kullanılan baharatlar da eminim Haggis’in lezzetini kat kat artırıyordur.

​​​​​​Blodplattar

Pankeki bilmeyeniniz yoktur. Özellikle sabah kahvaltılarında sıcacık pankeke çikolata sürüp yemek gibisi yok. İsverçler de pankeki çok severler onların ki bi tık kanlı oluyor.

Evet yanlış duymadımız pankek ve kan. Ne kanı? Diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Tabi ki domuz kanı. Neredeyse tüm Nordik ülkelerde yaygın olarak tüketilen Blodplattar, domuz kanıyla yapılan bir pankek çeşididir. Bu yüzden çoğu kişi tarafından Blood Pancakes olarak da bilinmektedir.

Blodplattar, son derece zengin demir ve protein kaynağıdır. Özellikle köftenin yanında sunulan Blodplattar, lingonberry ile servis ediliyor.

Cuisses de Grenouille

Hemen hemen tüm Avrupa ülkelerinde tüketilen Cuisses de Grenouille, daha çok Fransa ile özdeşleşmiştir. Cuisses de Grenouille, kelime anlamı olarak Türkçe’ye çevirdiğinde kurbağa bacağına denk geliyor. Potasyum ve A vitamini bakımından son derece zengin olan Cuisses de Grenouille’nin yapılışı şu şekildedir;

  1. Kurbağa bacakları sarımsak ve un ile iyice panelenir
  2. Panelenen kurbağa bacakları dinlendirilir
  3. Dinlenen kurbağa bacakları bol sıvı yağda kızartılır ve servis edilir.

Cuisses de Grenouille, tadının tavuk ile aynı olduğunu söyleyenler olsa da görüntü itibariyle çıtır çıtır bir kurbağa bacağı son derece tuhaf bir yemektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir