Haberler

Türk Dizi Tarihinin En Çok Beğenilen 10 Dizisi

Ülke olarak dizi izlemeyi çok sevdiğimiz için türk dizi tarihinin en çok beğenilen 10 dizisi tüm dizi severlerin merak ettiği bir durum olabiliyor. Genel olarak herhangi bir Türk ailesine bakarsanız sabah uyanır uyanmaz televizyon izlemeye başladığını görebilirsiniz. Hatta bu durum yani televizyon izleme süresi akşam birbirinden güzel ve heyecanla takip edilen dizilerin izlenmesi ile devam eder ve uyku vaktine kadar televizyon açık olur. Hatta genel olarak herkesin bildiği bir durum ise televizyon karşısında ve televizyonun sesiyle uykuya dalınmasıdır. Bu kadar çok televizyon ve medya sektörü ile içli olmak elbette beraberinde geniş bir dizi yelpazesi ve izleyici kitlesi de oluşturuyor.

İçerik Navigasyonu

Dizi Nedir?

Televizyon dizileri, genellikle akşam haber saatinden sonra ekranlara gelen ve 2 saatten uzun süren televizyon akşam kuşağının olmazsa olmazlarıdır. Diziler gerçek ve yasanmış hikâyelerden esinlenerek oluşabileceği gibi tamamen kurgu ürünü de olabilir. Bu durum izleyicinin dizilere gösterdiği etkiye göre yapımcı ve senaristler tarafından belirlenir. Bir dizinin oluşması için şunlar olmalıdır:

  • Yapımcı
  • Yönetmen
  • Teknik ekip
  • Oyuncu kadrosu
  • Yazım ekibi
  • Senaryo
  • Mekân

Bu ve bunun gibi pek çok öğe bir dizinin çekilmesi için olmazsa olmazlar arasında yer alır.

Yeni Nesil Diziler

Türk televizyon sektörü oldukça dinamik ve dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de sürekli bir değişim ve gelişim şeklindedir. Son dönemlerde ülkemizde yayınlanan diziler, sadece ülkemizde beğenilmek ile kalmayıp dünyanın her yerinde ilgiyle takip ediliyor. Bu nedenle yeni nesil diziler oluşturulurken dikkat edilen bazı şeyler bulunuyor. Bu şeylerden bazıları şu şekildedir:

  • Cast ekibi
  • Stil danışmanı
  • Müzikler
  • Sosyal medya tanıtımı
  • Yabancı dillere tercüme
  • Yurt dışı tanıtımları

Bu gibi pek çok şey yeni nesil dizilerin daha geniş kitlelere ulaşması için oldukça etkili ve önemli şeyler arasında yer alıyor.

En Çok Beğenilen Dizilerimiz

Türk televizyon ve sinema sektörü bir bütün olarak gözükse bile aslında birbirinden oldukça farklı izleyici kitlelerini hedef aldığı için daha farklı şekilde ilerlemeye ve gelişmeye devam ediyor.

Genel olarak diziler haftalık olarak yayınladığı için izleyici kitlesini her daim etkili bir şekilde kontrol edebiliyor. Ancak bu durum sinema sektörü için geçerli değildir. Dizilerin beğenilip beğenilmemesindeki temel ölçüt reyting yani ülke genelindeki izlenme oranlarıdır. İzlenme oranı ne kadar yüksek ise bir dizinin halk tarafından ne kadar beğenildiği ve sahiplendiği anlaşılıyor. En beğenilen dizilerimiz ise şu dizilerdir:

  • Asmalı Konak
  • Zerda
  • Çukur
  • Ezel
  • Yaprak Dökümü
  • Aşk-ı Memnu
  • Yabancı Damat
  • Kiralık Aşk
  • Behzat Ç.
  • Kurtlar Vadisi

Bu ve bu diziler gibi beğenilen daha yüzlerce dizimiz olduğu için yayınlandığı dönemde izlenme oranlarının yüksek olmasını ve hâlâ adından bahsedilmesini baz olarak alıyoruz.

Töre Temalı Diziler

Ülkemiz 4 bir yanı ile bir cennet ve farklı kültürler ile bezenmiş olduğu için bu toprakların hikâyesinin anlatıldığı dizilerde televizyon tarihimizin olmazsa olmazları arasında yer almayı başarmıştır. Genel olarak geleneksel ezgilerin ve konuların yer aldığı ve mekân olarak Güneydoğu ve Doğu Anadolu’nun tercih edildiği diziler bu kapsamda yer alıyor. Töre temalı diziler denilince ilk akla gelen hiç şüphesiz Asmalı Konak dizisidir. Usta oyuncu kadrosu ve derin hikâyesiyle döneminin en yüksek izlenme oranını almayı başarmıştır. Bu dizinin bu kadar beğenilmesi beraberinde pek çok diziye yol gösterip hafızalara kazınmasını sağlamıştır. Zerda ve Sıla gibi dizilerde yine aynı töre temasıyla izleyici karşısına çıkan ve oldukça fazla izlenen diziler arasında yer almayı başarmıştır.

Romanlardan Esinlenen Diziler

Türk dizi tarihinde bir dönem bu şekilde oluşuyor. Neredeyse 2000’li yılların başlarında yayınlanan tüm diziler belli bir roman ya da hikâyeden ilham alarak izleyici karşısına çıkarılmıştır.

Bu diziler arasında Yaprak Dökümü ve Aşk-ı Memnu akla ilk gelen dizilerdir. Bu diziler yayınladığı dönemin en çok izlenen ve heyecanla beklenen dizileri olmasının dışında günümüzde bile yayınlanan tekrarlarıyla ilgiyle izlenmeye devam ediyor.

Hatta sosyal medyada ve diğer dijital platformlarda bile ilgiyle izlenmeye ve takip edilmeye devam ediliyor. Aslında bu tarz roman ve hikâyelerden esinlenerek oluşturulan dizilerin bu denli beğenilmesindeki temel sebep gerçek ve yasanmış olmasıdır. Aynı zamanda izleyici kendinden bir şeyler bulabiliyor.

Polisiye Temalı Diziler

Ülkemizde belki de en uzun süreli yayın hayatına sahip olan diziler aslında oldukça ilginç bir şekilde polisiye temalı dizilerdir. Genel olarak bakıldığında polisiye ve aksiyon temalı diziler oldukça fazla bölüm sayısına ve sezona sahiptir.

Behzat Ç ve Kurtlar Vadisi gibi daha çok aksiyon sahnesi barındıran bu diziler oldukça geniş bir ızleyici kitlesine sahiptir. Hatta bu denli fazla izleyici sayısı bu yapımların tekrar çekilmesine destek olmuştur. Aslında ülkemizde genelde daha ailece izlenecek yapımlar tercih edilse bile bu şekildeki dizilerinde izleyici kitlesi oldukça fazladır.

Kadın Temalı Diziler

Türk televizyon sektöründe temel izleyici kitlesi kadınlar ve dolayısıyla çocuklar olduğu için bu denli televizyon sektörüne etkisi olan kadınlar ile ilgili ve bu temaya sahip birkaç dizide bulunuyor.

Bu dizilerden ülkemizde yayınlanan ve çok sevilen Aliye adlı dizi ilk akla gelen dizilerdendir. Aliye dizisinde aldatılma yaşayan bir kadının çocuklarıyla beraber mesleği olmadan nüfuzlu eşine karşı olan mücadelesi anlatılıyor.

Yayınlandığı dönemde çok sevilen ve tekrarlarıyla izleyiciyi ekrana bağlayan bu diziyi pek çok kişi hatırlayacaktır. Aynı şekilde Zerda adlı dizide töre temasının yanında kadının gücünü ve yapabileceklerini ekrana taşıyan bir başka kadın temalı dizidir.

Yeni Dönemin Dizisi

Yıllar geçtikçe dizi sektörü de oldukça fazla değişim gösteriyor. Geçmiş yıllarda daha çok aile dizileri ve toplumsal konulu diziler ağırlıklı olduğu hâlde günümüzde daha çok aşk temalı diziler izleyicinin beğenisine sunuluyor.

Birkaç yıl önce yayınlanan Kiralık Aşk dizisi oldukça yüksek izlenme oranıyla ve bu izlenme oranını aylarca devam ettirilmesiyle o dönemde neredeyse herkesin bildiği ve takip ettiği bir dizi olmayı başardığı için bu listede yer alıyor.

Yayınlanan Dizilerin Değişimi

Ülkemizde ve dünyada yayınlanmış ve yayınlanmakta olan tüm diziler ve diğer sanat türleri değişim ve gelişim gösteriyor. Geçmişte yani bundan yaklaşık 15 – 20 yıl öncesine kadar daha toplumsal ve ailevi değerlerden oluşan yapımlar yaygın olsa da günümüzde bu durum tam tersidir.

Elbette bu durum oluşmasında birçok etken olabiliyor. Ancak en önemli etken insanların daha bireyselleşmesi şeklinde ifade edilebilir. Ayrıca birkaç yıl öncesine dizi süreleri daha kısa olmasına rağmen günümüzde dizi süreleri oldukça uzundur. Elbette bu dizi sürelerinin uzun olması yayınlanan dizilerin kalitesini ve izlenirliğini etkiliyor.

Günümüzde dizi sürelerinin uzun olması hikayeyi yani seneryoyu etkiliyor. Geçmiş dönemde yayınlanan dizilerin günümüzde takip edilmesinin nedeni ise o dönemde daha samimi ve kaliteli yapımların olmasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir