Listeler

Türkiye’nin En İyi 7 Üniversitesi

Türkiye de yer alan üniversiteler dünya çapında üniversiteler olmaktadır. Buna göre Türkiye’nin en iyi 7 üniversitesi dünyada dereceye giren üniversitelerdir. Üniversite eğitimi yüz yıllar önceden beridir var olan bir hizmet olmaktadır. Tarihte bilinen ilk ve en önemli üniversitelerden birisi Heidenberg üniversitesi ile İstanbul üniversitesi olmaktadır. Üniversite eğitimi son yıllarda oldukça büyük bir önem kazanmıştır. Dünyada sürekli bir gelişim ve sürekli bir rekabet vardır.

Bu rekabetin sürdürülebilir olması ve gelişimin bir yerden yakalanabilmesi için üniversitelere tüm dünyada yatırımlar artmıştır. Bu yatırımların arttığı ülkelerden bir tanesi de Türkiye olmaktadır. Türkiye de 81 ilde de üniversite vardır. Modern sisteme ayak uydurabilen üniversiteler olduğu gibi gerçek anlamda hiçbir işe yaramayan üniversiteler de ülkemizde mevcut olmaktadır.

Bugün dünyada modern olarak kabul edilen üniversiteler 3. nesil üniversiteler olmaktadır. 3. nesil üniversite kavramını karşılayan üniversiteler gelişim ve kalifiye eleman için oldukça uygun olmaktadırlar. 3. nesil üniversite kavramı; bilgiyi bulan, bulduğu bilgiyle üretim yapan ve yaptığı üretimi pazarlayan üniversite olarak kabul edilir. Batı ve ABD de bu şekilde olan üniversite sayısı bir hayli fazla olmaktadır.

Türkiye de bu anlamda batı devletlerini yakalamak adına önemli adımlar atmaktadır. Türkiye de özellikle 3. nesil olarak nitelendirilen üniversite sayısı artmaya başlamıştır. Son dönemler devlet politikasının da özellikle yerli üretimden yana olması ve bu şekilde irade beyan etmesi tüm kurumlardaki ölü toprağını kaldırmış ve yoğun bir üretim hizmetine girmilerine neden olmuştur. Bu alanda başta olan kurumlar ise üniversiteler olmaktadır. Türkiye de 81 ilde 200’den fazla üniversite vardır.

İçerik Navigasyonu

Modern Üniversite Nedir?

Modern üniversitenin birkaç özelliği bulunur. Bunlar;

  • bilimsel çalışma yapan
  • bilimsel veri ile üreten
  • ürettiğini pazarlayan

olmaktadır.

Türkiye de Üniversiteler Neye Göre Sıralanır?

Türkiye de üniversiteler;

  • Akademik kadronun yayınları
  • Yayınlardan yola çıkarak pratik tablo
  • Pratik tablonun sonucunda da ekonomik ya da prestij dönüşü

Olmak üzere 3 şekilde yapılan analizler ile sıralanır.

Türkiye de İlk 7 Sıradaki Üniversiteler

Türkiye de belirli kriterler sonucunda belirlenen ilk 7 üniversite şu şekildedir:

  • Hacettepe üniversitesi
  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  • İstanbul üniversitesi
  • İstanbul Teknik Üniversitesi
  • Koç Üniversitesi
  • Ankara üniversitesi
  • Boğaziçi üniversitesi

Olmaktadır. Her sene belirli dönemlerde sıralama analizleri yenilenmektedir.

Hacettepe Üniversitesi

Hacettepe üniversitesi Türkiye de başkent Ankara da öğretim veren bir kurum olmaktadır. 8 Temmuz 1967 yılında kurulan bu üniversite o günden bu yana varlığını sürdürmektedir. Hacettepe üniversitesi son dönemlerde ki başarısı ile Türkiye’nin en iyi üniversite sıralamasında birinci sırada yer almaktadır.

Özellikle tıp fakültesi ile ön planda olan Hacettepe üniversitesinin dünyanın en iyi üniversiteleri arasındaki yeri de ilk 50 olmaktadır. Üniversitelerin bu sıralamalarının belirlenmesinde kullanılan ve çıkış noktası olarak görülen durum ise akademik başarılar olmaktadır.

Hacettepe üniversitesinde yer alan oldukça önemli bir akademik kadro vardır. Bu akademik kadronun çalışmaları ve yayınları ulusal ve uluslararası arenada değerlendirilmektedir ve bu da üniversitelerin kalitesini belirler. Bu durumda bir puan ortaya çıkar. İşte bu puanlama da son dönemde ön planda olan üniversite ise Hacettepe olmaktadır. Hacettepe üniversitesinin sahip olduğu güncel puan ise 802 olmaktadır.

802 puan ile şuan Hacettepe Üniversitesi Türkiye’nin en iyi üniversitesi olmaktadır. Hacettepe üniversitesini zirveye taşıyan ise sahip olduğu tıp fakültesi olmaktadır. Tıp fakültesinde yer alan akademik kadronun yayınları önemli sayılmaktadır. Ayrıca diğer bölümlerde de önemli başarılar yakalanmıştır.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi kısa adı ile ODTÜ Ankara da yer alan bir üniversitedir. ODTÜ 15 Kasım 1956 yılında Ankara’nın Kızılay ilçesinde kurulmuştur. Kurulduğu günden bu yana artan hoca ve öğrenci kalitesi ile adından hep söz ettirmiştir. ODTÜ bir miktar isyankârlığın ve muhalefetin adresi olarak bilinir.

Bugün ODTÜ Türkiye’nin en iyi ikinci üniversitesi olmaktadır. Akademik kadro ve öğrenci kalitesi ile Orta Doğu Teknik Üniversitesinin puanı 782 olmaktadır. Orta Doğu Teknik Üniversitesinin en ön planda olan bölümleri mühendislik olmaktadır. Mühendislik alanında önemli mezunlara ve önemli araştırmalara sahiptir. Yine dünyanın en iyi üniversiteleri arasında da ilk 50 de yer almaktadır.

İstanbul Üniversitesi

İstanbul üniversitesi Türkiye’nin ilk üniversitesi olmaktadır. Kuruluşu 1453 yılı olmaktadır. Tarihimizde önemli isimleri ortaya çıkaran İstanbul üniversitesi uzun yıllar bilimsel olarak dünyaya yön vermiştir. Osmanlı’nın İstanbul’u aldığı dönemlerde kurulan İstanbul Üniversitesinde birçok önemli alim ve bilim adamı yetişmiştir ve Osmanlı’ya hizmet vermişlerdir.

İstanbul üniversitesi de hem mühendislikleri hem de tıp fakültesi ile bilinir. İstanbul üniversitesi Türkiye’nin en iyi üniversiteleri arasında 3. sırada yer almaktadır. İstanbul üniversitesinin sahip olduğu puan ise 763 olmaktadır. İstanbul üniversitesi dünyanın en iyi 100 üniversitesi arasında da yer almaktadır. Ayrıca yabancı öğrenciler tarafından da en fazla tercih edilen üniversiteler arasındadır.

İstanbul Teknik Üniversitesi

Yine en eski üniversitelerden birisi olan İstanbul Teknik Üniversitesi 1773 yılında kurulmuştur. İstanbul Teknik Üniversitesi Osmanlı döneminde kurulmuş olan bir üniversitedir.

Oldukça simgesel bir üniversite olmaktadır. Buna göre İstanbul Teknik Üniversitesi Osmanlı’nın batıyı yakalama girişimlerinin bir yansıması olmaktadır. Bu durumdan dolayı da Batıya açılan bir pencere olarak da bilinir. İstanbul Teknik Üniversitesi Türkiye’nin en iyi üniversiteleri arasında 4. sırada yer almaktadır.

İstanbul Teknik Üniversitesi de mühendislik bölümleri ile ön planda olan bir üniversite olarak dikkat çeker. İstanbul Teknik Üniversitesinin sahip olduğu puan ise 763 olmaktadır. Ayrıca dünya çapında da sıramalara giren bir üniversite olmaktadır.

Koç Üniversitesi

Koç üniversitesi Türkiye’nin en iyi üniversiteleri arasında 5. sırada olmaktadır. Koç üniversitesi özel bir üniversite olarak bu sıralamaya girmiştir. Koç holding bünyesinde yer alan Koç üniversitesinin konumu ise İstanbul da yer almaktadır. Koç üniversitesini sahip olduğu puan ise 716 olmaktadır. Bir önceki puanlama sistemine göre en fazla gelişim gösteren ikinci üniversite ise Koç üniversitesi olmaktadır. Yani Koç üniversitesi her geçen gün önemli gelişimler göstermektedir.

Ankara Üniversitesi

Ankara üniversitesi 1946 yılında kurulmuştur. Genelde sosyal bilimler alanındaki başarılı çizgisi ile ön planda olmaktadır. Ankara üniversitesinin hukuk fakultesi oldukça önemli olmaktadır. Ankara üniversitesi Türkiye’nin en iyi üniversiteleri arasında 6. sırada yer almaktadır. Ankara üniversitesinin sahip olduğu puan ise 708 olmaktadır. Ankara üniversitesini bu denli üst sıralarda tutan ise Hukuk fakültesi olmaktadır.

Boğaziçi Üniversitesi

Boğaziçi üniversitesi İstanbul da yer almaktadır. 1863 yılında kurulan Boğaziçi üniversitesi bir dönemler ilk sırada yer alan bir üniversite olmaktaydı. Daha sonra bu üstünlüğünü koruyamadı ve şuan Türkiye’nin en iyi 7. üniversitesi olmaktadır. Akademik kadrosunun yayınları ile sahip olduğu puanı ise 683 olmaktadır. Bir önceki puanlama analizinden 17 puan geride olduğu görülmektedir.

Ege

Ege Üniversitesi İzmir de yer alan bir üniversitedir. Ege üniversitesi 20 Mayıs 1955 yılında kurulmuştur. Ege üniversitesi Türkiye’nin en iyi üniversiteleri arasında 8. sırada yer almaktadır. Ege üniversitesinin sahip olduğu puan ise 678 olmaktadır. Bir önceki sıralamaya göre bir sıra atlamıştır. Yani Ege üniversitesi gelişim halinde olan bir üniversite olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir