Dünya

Habur’da Referandumun Yan Etkileri Ne Olur?

25 Eylül itibari ile başlayan referandumdan dolayı Habur sınır kapısı ile ilgili ortaya şaşırtıcı bir iddia atıldı. Yabancı ajans kaynaklarında geçen ‘Habur Sınırı Kapatıldı’ iddiası gündemde bomba etkisi yarattı. Fakat çok vakit geçmeden bakanlığın yaptığı açıklama ile sınır kapısının kapatılmadığı Irak’tan Türkiye’ye geçiş noktasında daha sıkı denetim yapıldığı açıklandı. Ayrıca durumun gidişatına göre sınır kapısı ile ilgili yeniden değerlendirme yapılabileceği belirtildi. Şuan çift taraflı olarak geçişler devam etmekte.

barzani-referandum-oyunu-kullandi.jpg

İçerik Navigasyonu

Kuzey Irak İhtiyaçlarını Nereden Karşılıyor?    

Yapılan bakanlar kurulu toplantısında, Kuzey Irak’ın mevcut ihtiyaçlarının %50’den fazlasının Türkiye tarafından karşılandığı belirtildi. Bundan dolayı Habur sınır kapısının kapatılması durumunda dış ticaretin önemli derece etkileneceği gözlemlenmiştir. Kuzey Irak’a ticaret yapan şirketler buraya yapılan ihracat oranının 7 milyar dolara yakın olduğunu beyan ediyorlar.

kuzey-irak-referandumu.jpg

Türkiye Referanduma Karşı Nasıl Önlem Alıyor?

Şuanda Türkiye’nin en önemli gündemi olan IKBY referandumu için hükümet acil olarak milli güvenlik kurulunu daha sonra bakanlar kurulunu topladı. Referandum kararından vazgeçilmesi için en sert şekilde uyarı yapıldı. TBMM ise acil toplanarak sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkiyi 1 yıl daha uzatma kararı aldı. Böylece Başbakanlık tezkeresi kabul edildi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre Habur sınır kapısında güvenlik nedeniyle kontrollerin sıklaştırıldığı söylendi. Ayrıca olası bir müdahale için Habur’da tanklar manevra ve hücum eğitimi yapıyor.

kuzey-irak-referandum-sonuclari.jpg

Kuzey Irak’a Yapılan Ticaret Hacmi Ne Kadar?

İhracat rakamlarına bakıldığında Irak, Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkeler arasında ilk 5 sıralamaya giriyor. Herhangi bir müdahale durumunda Irak bölgesine yapılan ticaret oldukça gerileyebilir. Türkiye’den Irak’a 2017 yılının ilk sezonunda 5 milyar dolardan fazla ihracat yapıldığı açıklandı. Transit ticaretin önemli bir payını gıda oluşturmaktadır. İhraç edilen diğer ürünler arasında; demir çelik, mobilya, mücevher, makineler, halı, tekstil, otomotiv endüstrisi, deri mamulleri, çimento ve madencilik ürünleri bulunmaktadır.

Irak’a Nakliyeler Nereden Ulaştırılıyor?      

Nakliyeciler derneği icra kurulu Başkanı’nın yaptığı açıklamaya göre Irak’a yapılan ihracatlar kara yolu ile giden TIR’lar vasıtası ile Habur sınırından geçilerek yapılabiliyor. Fakat kuzey ıraktan sonra güvenlik açısından problem olabileceği için buraya gelen Tırlarda’ ki ürünler Irak hükümetinden gelen araçlara yükleniyor. İhracat ayrıca İran üzerinden Irak’a ulaşılarak ta yapılabiliyor.  Fakat bu yolun uzun olduğu ve İran’ın kısıtlı izin verdiği belirtilmekte.

  1. Size Yapılan Referandum Dış Ticarete Balta Vurur Mu?

    1. Türkiye bir kayıp asla yaşamaz, kesinlikle telafi edilir
    2. Irak için kayıp büyük olur
    3. Türkiye için büyük bir kayıp olur
    4. Bu konu hakkında bir bilgim yok
    2 Oy
    Sonuçlarınızı Paylaşın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir