Sağlık, Yaşam

Hafızanızı Güçlendirmenin En Etkili Yolları!

Yaşımız ilerleyip, sorumluluklar ve ilgilenmemiz konular artarken, sizin de bir şeyleri unuttuğunuz oluyor mu? Hafıza zayıflığının pek çok nedeni olabiliyor. Ancak hafızayı güçlü tutmak için de yapabilecek pek çok şey var.

Önce beslenmenize dikkat edin

Araştırmaların çoğu, hafıza zayıflığı sorunu yaşayan insanlarda folik asit ve B1, B12 vitaminleri eksiklikleri olduğunu belirtiyor. Balık tüketiminin hafızaya iyi geldiğini neredeyse bilmeyen çocuk bile kalmadı. Ama gerçekten de beyin için çok faydalı. Sebzelerden; kuşkonmaz, ıspanak ve brokoli Meyvelerden ise; yaban mersini ve çilek tüketimi hafızayı güçlendiren vitaminler açısından tavsiye ediliyor.

hafiza-guclendirme-yollari.jpg

Rutinleri kırın

 Hepimizin rutinleri vardır. Bunlar bilinçdışı hiç düşünmeden sergilediğimiz davranışlardır. Örneğin sabah kalkıp uyku sersemliği ile yaptığımız her şey bu rutine dahildir. Bir sabah kalkın ve yapacaklarınızın sırasını değiştirin. Önce banyoya gitmek yerine kahve suyu koyun mesela veya yüzünüzü yıkamadan önce diş fırçalayın. Rutin alışkanlıklar bazen hayat kolaylaştırıcı oluyor ancak hafıza için risk teşkil ediyor.

hafiza-nasil-guclendirilir-1.jpg

Etrafımızı tanıyalım

Şimdi gözlerinizi kapatın ve buzdolabınızda neler var hatırlamaya çalışın. Daha sabah kahvaltılık bir şey almak için açmadınız mı? Ya da az önce su almak için? Siz ellerinizle yerleştirdiğiniz malzemeleri hatırlıyor musunuz? Beyninizi zorlayın. Muhtemelen tam anlamıyla başarılı olamayacaksınız ancak bu tarz hafıza güçlendirme oyunları sayesinde beyin aldığı komutu hatırlayarak bir sonraki sefer daha dikkatli kayıt yapacak, inanın.

unutkanligin-sebepleri.jpg

Beyni besleyin

Bulmaca çözmek, kitap veya dergi okumak, izlemek ve gözlemlemek… tüm bu eylemler bilinçli yapıldığı zaman beyni ve hafızayı besleyen kaynaklar olacaktır. Hafızayı güçlendirme egzersizleri için vakit olmadığını söylemeyin. İşe servisle giderken veya okula otobüsle hiç fark etmez, camdan dışarı bakıp kendimizi o ortamdan izole ediyoruz. Kabul edelim bunu yapıyoruz. Peki, dışarıya boş boş bakmak yerine incelemeye ne dersiniz. Yanınızdan geçen araba acaba yol boyu kaç kez görüş alanınıza girdi veya her gün geçtiğiniz yoldaki dükkân-mağaza-evlerden kaçını tam yerine ve sırasına göre hatırlıyorsunuz? Hadi biraz kaslarımızı çalıştıralım!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir