Kadın, Yaşam

Hamilelikte Grip Bebeğe Zarar Verir Mi?

Grip, özellikle kış aylarında ortaya çıkan ve insandan insana göre değişen semptomlar gösteren bulaşıcı bir hastalıktır. İnsanların yakın teması ile bulaşabilen gribin kuluçka süresi 1 ile 4 gün arasında değişmektedir. Grip başladıktan sonra bulaşıcılığı yaklaşık gün boyunca devam eder. herkesin hayatını olumsuz etkileyen ve insanların yaşam kalitesini oldukça düşüren grip, hamilelik sırasında bebeği de etkileyebiliyor. Hamilelikte grip, annenin metabolizmasını yavaşlattığı için normal bir hastaya göre daha ağır geçer ve daha yavaş vücudu terk eder. Bu nedenle annenin vücut direncini kırar.

Grip bebeğe bulaşır mı?

Hamilelikte hastalık, doktorlar ve anne adayları tarafından istenmeyen bir durumdur. Çünkü grip olan anne adayının kalp atım hızı artar. Bunun dışında kan dolaşımında, oksijen tüketiminde ve bağışıklık sisteminde oluşan değişiklikler, anne adayını olumsuz etkiler. Eğer anne adayı doğuma yakın bir zamanda bir grip olduysa, doğum sonrasında hastalığı bebeğe bulaşması riski oldukça fazladır.

En kötüsü zatürre;

Hamile olan anne adaylarının grip korkusu, zatürre olma endişesinden kaynaklanır. Bilindiği gibi zatürre, ateşli bir hastalıktır ve ateş, hem anneyi hem de bebeği olumsuz etkiler. Eğer grip olduğunuz esnada nefes almakta zorluk çekiyorsanız, bebeğinizin bu durumdan etkilenmemesi için acilen bir doktora başvurmanız gerekir. Bununla birlikte ateşiniz 38,5 derecenin üzerinde seyrediyorsa, nefes alırken ağrı hissediyorsanız, kulak akıntısı veya kulak ağrısı gibi durumlarınız varsa, mutlaka bir doktora görünmenizi gerekir.

Hamilelikte grip olduğunuz zaman yapmanız gerekenler;

Eğer tüm önlemlere rağmen hamileyken grip olduysanız ev doğumunuz yakınsa, bazı tavsiyeler ile bu durumu hasarsız olarak atlatabilirsiniz. İşte o tavsiyeler…

  • Hamilelikte enfeksiyon olmadığı sürece, kesinlikle antibiyotik kullanmayınız.
  • Hastalık sonrasından çok öncesi de önemlidir. Bu nedenle kalabalık ortamlardan kaçınmalı, insanlarla öpüşmekten uzak durmalı ve ellerinizi sık sık yıkamalısınız.
  • Eğer gripseniz, en iyi tedavi yöntemi istirahat olacaktır. bol bol dinlemeye ve uyumaya özen göstermeniz gerekir. gerekirse hiç bir iş yapmadan bütün gün yatmalısınız. Ayrıca yatarken kafanızı yukarıda tutmak için 2 yada 3 yastık kullanın. Bu sayede geniz akıntısı sizi rahatsız etmeyecek ve öksürüğe yol açmayacaktır.
  • Hastayken bulunduğunuz ortamın yeteri derece havalandırılmasına dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda sıcaklığını da iyi ayarlamalısınız.
  • Havanın mutlaka nemli olmasını sağlayın. Mümkünse, evinizde bir buhar makinesi bulundurun. Eğer yoksa ve kaloriferleriniz yanıyorsa, üzerine küçük tabaklar ile su koymayı ihmal etmeyin. Bu şekilde odanızı nemlendirebilirsiniz.
  • Bol bol su içmeye, hatta C vitamini almaya özen gösterin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir