Dünya, Haberler

Kıbrıs İçin Ya Tanınma Ya Özerklik

Güney Kıbrıs ile Kuzey Kıbrıs arasında gerçekleşen birleşme müzarekelerinin sona ermesinden sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu Eylül’ün son haftasında ABD’ye ziyarette bulundu. Düşünce kuruluşları ve siyasi partiye ziyaretlerde bulunan Ertuğruloğlu basının karşısına geçerek Kıbrıs Türklerinin gelecek ile ilgili planlarından bahsetti.

kibris-ta-ya-taninma-ya-ozerklik.jpg

İçerik Navigasyonu

Yeni Dönem Değişiklikleri

Ertuğruloğlu yaptığı açıklamalarda Kıbrıs müzakarelerinin sonuçsuz kalmasıyla birlikte bundan sonra yapılacak girişimlerin devletler arası bir boyutta yürütülmesi gerektiğinden bahsetti. Federasyon sisteminin artık gündeme gelmeyeceğini ve konfederasyon seçeneğiyle yola devam edileceğini ifade eden Ertuğruloğlu federasyon sisteminin artık tercih edilmeyeceğini, gelecek planları konusunda çalışmalar yapıldığını ve bu çalışmaların hızlı bir şekilde gerçekleşeceğini söyledi.

kuzey-kibris-haberleri.jpg

Yeni Yol Haritası Hakkında

Ertuğruloğlu, açıkmalarında iki seçenek olduğundan bahsettiği konuşmasında ilk seçenek olarak uluslararası olarak tanınma amacıyla çalışmalar yapılabileceğini belirtti. Uluslararası olarak tanınmanın Kıbrıs Türkleri için önemli olduğunu belirtiren Ertuğruloğlu ikinci seçeneğin ise Türkiye’ye bağlı özerk bir cumhuriyet olabileceğini ifade etti. İkinci seçeneğin savunma ve dışişleri konusundaki kararları Türkiye’nin yönettiği, geriye kalan bütün konularda kendi içerisinde bağımsız bir yönetim olacak şekilde düşünüldüğünü belirtirken her iki seçeneğin değerlendirme aşamasında olduğunu belirtti.

kuzey-kibris.jpeg

Türkiye ile İlişkiler

Türkiye ile ilgili sorulan soruya Türkiye’nin Kıbrıs Türklerinin hep arkasında olduğunu belirten Ertuğruloğlu, Türkiye’deki hükümet değişikliklerinin Kıbrıs-Türkiye ilişkilerini etkilemeyeceğini söyledi. Türkiye ile bir uyuşmazlık olması durumunda ise konunun birebir görüşmelerde ifade edilebileceği ve sorun oluşturmayacak şekilde çözümleneceğini sözlerine ekledi. Suriye ve terör örgütleri gibi konular nedeniyle Türk Amerikan ilişkilerinin bozulmasının kendileri için bir sorun yaratmayacağını belirten Ertuğruloğlu Türkiye’nin yol haritasını benimsediklerini ifade etti.

Rum Kesiminin Çalışmalarına Tepki

Rum Kesimi ile Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni karşı karşıya getiren petrol ve doğalgaz arama çalışmaları ile ilgili soruya tek taraflı ısrarları durumunda elimizden gelen her seçeneği değerlendireceğiz diyen Ertuğruloğlu gerektiği takdirde Rum araştırma gemilerinin vurulabileceğini fakat bunun son tercih olduğunu açıklamalarında ifade etti.

  1. Kuzey Kıbrıs İçin Hangi Seçeneğin Doğru Olduğunu Düşünüyorsunuz?

    1. Uluslararası Tanınan Bir Kıbrıs
    2. Özerk bir cumhuriyet
    3. Şu anki mevcut durumun doğru olduğunu düşünüyorum
    4. Kararsızım
    0 Oy
    Sonuçlarınızı Paylaşın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir