Ekonomi, Haberler

Merkez Bankası’ndan Dövizdeki Yükselişe Karşı Hamle

Yabancı para birimlerinin Türk lirası karşısında değer kazanması sürüyor. Son değer kazanma sonucunda tarihi bir keror kırarak 3.9781 fiyatına yükselen dolar karşısında Merkez Bankası karşı hamle yaparak doların değerini düşürmeye çalıştı. Yapılan hamleler sonucunda dolar 3.95 seviyesine geriledi.

Fonlama İçin Geç Likidite Penceresi

Yükselen kur nedeniyle hamle yapan Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada Merkez Bankası bünyesindeki bankalar arası piyasada yer alan bankaların borç alma limitlerinde değişikliğe gidildiği ifade edildi. Yapılan açıklamada gecelik vade olarak bilinen vadede yapılan borç alma limitlerinin sıfıra düştüğü belirtildi. Açıklamanın devamında ise gün içi limit işlemleri için Merkez Bankası tarafından belirlenen limitlerde değişikliğe gidilmesi kararının alındığı ve bu karar sonrasında belirlenen yeni limitin ise 21 Kasım 2017 tarihli borç alma limitlerinin iki katı olduğu bildirildi.

Uluslararası bir medya kuruluşuna açıklama yapan TCMB yetkilisi ise 22 Kasım tarihinden itibaren işlemlerin geç likitide penceresi değerleri dikkate alınarak yapılacağını ifade etti. Bu durumda gecelik borç faizi ve politika faizinin ortalaması alınarak hesaplanan ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin %12.25 olacağı yine yetkili tarafından ifade edildi.

Ekonomi Uzmanları Hamleleri Değerlendirdi

Özyeğin Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Ümit Özlale konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Değerlendirmelerinde eski bir futbol dahisinin yaptığı açıklamaya atıfta bulunan Özlale Merkez Bankası’nın  yaptığı hamlelerle bu sözü hatırladığını belirtti. Merkez Bankası’nın faiz dışı önlemler almaya çalıştığını fakat bu önlemlerin etkili olmadığını ifade eden Özlale, bir süre sonra geç likitide penceresinin keşfedildiğini ifade etti.

Merkez Bankası’nın son hamlesiyle birlikte geç likitide penceresinin kullanılmaya başlanıldığını ve bu durumun faiz artışı yapmadan faiz arttırma politikasının sonu olduğunu ifade eden Özlale son bir senede yapılan hamlelerin döviz kurunu düşürmeye yardımcı olmadığını ifade etti. Ekonomide dikkate alınması gereken pek çok problem olduğunu ifade eden Özlale yapılan hamlelerin yatırımcıya fazla etkisi olmadığını söyledi. Ayrıca bu hamlelerin uzun vadeli çözüm sunmadığını ve uzun vadeli çözümlere gidilmedikçe maliyetin daha yükseleceğini açıklamalarına ekledi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir