Dünya, Haberler

Mısır’dan Akıllara Ziyan Türkiye İddiası

Mısır’da 29 kişinin tutuklanmasıyla gelişen olaylar karşısında, Mısır medyasında çarpıcı teoriler öne sürüldü. Tutuklanan kişiler için “Türkiye adına casusluk yapma” iddialarının öne sürülmesiyle, peşpeşe gelen haberler iddiaların boyutunu büyüttü.

“Müslüman Kardeşler’i Yeniden İktidara Getirmek İçin”

Mısır eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi 2013 yılında askeri darbe ile görevinden alındı. Takip eden süreç, Türkiye ile Mısır arasında gergin ilişkiler ortaya çıkartmıştı. Darbeden sonra, Mursi’yi Cumhurbaşkanı yapan Müslüman Kardeşler de Mısır’da bir terör örgütü olarak tanınmış ve kimi yöneticileri tutuklanmıştı.

Mısır’ın resmi haber ajansı olan MENA, Müslümün Kardeşler üyesi 29 kişinin Türkiye adına casusluk yaptıkları için tutuklandığını belirtti. Savcılık tarafından, bu şüphelelerin Mısır hakkında bilgi toplayıp Türk İstihbaratı ile paylaştıklarının düşünüldüğü açıklandı.

Suçlamalar Ciddi

“Erdoğan Mısır’ı Gözlüyor” başlığı atan El Wafd Gazetesi ile birlikte, çeşitli resmi yayın kuruluşları da tutuklamaların ardında Türkiye’nin rolüne ilişkin ciddi yorumlarda bulundu. Tutuklanan kişilerin, Mısır’ın ulusal çıkarlarına zarar vermek için çalıştıkları, para aklama ve terör örgütüne üyelik faaliyetlerinde bulundukları iddiası öne sürüldü.

MENA, Mısır’a ekonomik olarak zarar verilmek istendiğini, Müslüman Kardeşler’in tekrar güç kazanmasını sağlamak için faaliyetler sürdürüldüğünü iddia ederek; çağrıların dinlendiğini ve Türk İstihbaratı tarafından bu bilgilerin analiz edildiğini öne sürdü.

Mısır’da Daha Önce Neler Olmuştu?

Süregelen olaylar 2012 yılında meydana gelen kırılmaya kadar dayandırılabilir. Hüsnü Mübarek’in 30 yıl süren yönetimi, ayaklanmalar ve şiddetli olaylar neticesinde sonlandırılmıştı. Mısır halkının özgürlüğü için bir zafer olarak görülen bu olaylardan sonra ilk defa bir cumhurbaşkanı, seçimle iş başına gelmişti. Müslüman Kardeşler’in adayı olan Muhammed Mursi’nin göreve başlaması ise, Mısır’da meydana gelen siyasal belirsizliği sonlandırmamıştı. Mursi’nin İslamcı politikaları ve baskıcı yönetimi sonucunda bu sefer bir askeri darbe ile Mursi indirilmiş ve 2013 yılında Abdülfettah el Sisi cumhurbaşkanı olarak göreve gelmişti. Yaygın halk protestolarına ve askerle halkın çatışmalarına yol açan darbe girişiminden sonra Müslüman Kardeşler terör örgütü olarak ilan edilmişti. Buna karşın Türkiye, halk tarafından seçilen Mursi’nin görevde kalmasını savunduğu için Mısır ve Türkiye ilişkilerinde gerilimli bir süreç başlamıştı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir