Dünya, Haberler

O Soru ABD Sözcüsünü Şaşırttı

İstanbul’da tertip edilen İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısında alınan karar Washington’da yankı buldu. Amerika Birleşik Devletler Başkenti Washington’da, Filistin’in başkenti olarak Doğu Kudüs’ün ilan edilmesinin yankıları sürüyor. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Çarşamba günü yaptığı basını bilgilendirme toplantısında, Amerikalı basın organlarının ısrarlı konu hakkındaki soruları karşısında bocaladı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Kudüs kentinin İsrail Devleti Başkenti olduğunu tanıması kararının ardından gelen tepkiler sürmekte. Dışişleri Sözcüsü Nauert, elçiliğin taşınmasına dair kararın coğrafya sınırının yeniden oluşturulması anlamı taşımadığını savundu. Bunun, sadece binaların taşınması ve hükümet yönetiminin nerede olduğunun belirlenmesi noktasına açıklık getirdiğini iddia etti. Doğu Kudüs’ün İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından Filistin Devletinin Başkenti olarak kabul edilmesinin ve tanınmasının ise egemenlik mevzusuna müdahale manası taşıdığını ima etti

İslam İşbirliği Teşkilatından Tarihi Karar

İstanbul’da yapılan zirvede alınan tarihi karar, Dışişleri Sözcüsü Nauert’i sıkıştırdı. Kendisine, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın ‘Amerika Birleşik Devletleri arabuluculuk vasfını yitirmiştir. Bundan böyle Amerika Birleşik Devletleri’nin siyasi barış sürecinde asla yer almasına izin vermeyiz’ şeklinde yaptığı açıklamalar soruldu. Nauert, böylesi ifadelerin geçmiş senelerde barışa yönelik sürece mani olduğunu savundu. Çarpıtmaları bir tarafa bırakarak Başkan Trump’ın geçen günlerde anlatmak istediklerine odaklanalım. İsrail Devletinin egemenliğinin şartı, sınırlarının son şeklinin oluşturulması, iki taraf arasındaki müzakereler doğrultusunda olacaktır. Amerika Birleşik Devletleri, nihai manadaki statü kapsamında görev almayı düşünmemektedir. İki devletin anlaşmasını da desteklemektedir. Amerika Birleşik Devletleri, sadece binalar ve hükümet yetkililerinin nerede olacağına dair bir karar verdi, dedi.

Filistin Devleti başkenti Kudüs

İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinden tarihi bir karar çıktı. Zirveden, Filistin Devletinin Başkenti Doğu Kudüs olmasının tanınması kararı çıktı. Dışişleri Sözcüsü Nauert, İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinde alınan kararın Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kentinin İsrail Devleti Başkenti olduğunu tanıması kararı ile ne farkı var şeklindeki sorular karşısında bocaladı. Arasındaki farkın, Amerika Birleşik Devletlerinin sınır ve egemenlik üstüne bir karar almadığı şeklinde açıklamaya çalıştı. Aynı zamanda İslam İşbirliği Teşkilatı kararının da İsrail egemenliğine zarar verdiğini de ima etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir