Dünya, Haberler

Rus Bakan’dan Kaçamak Yanıt

Aralık ayı başlarında yapılması planlanan “Suriye Ulusal Diyalog Kongresi” ile Suriye’deki gerilimin çözülmesi için taraflar arası çözüm yollarının bulunması amaçlanıyor. Ancak toplantıya katılacak tarafların kimler olduğu, özellikle Türkiye için hassas bir konu. Bu konunun çözümlenebilmesi için Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile görüştü.

Kaçamak Cevaplar Gerilimi Azaltmadı

Görüşmenin en önemli meselelerinden biri, Demokratik Birlik Partisi (PYD)’nin toplantıya davet edilip edilmeyeceğiydi. Görüşme sonrası Rusya Dışişleri Bakanı’na bu soru yöneltildi. Bakan Lavrov, tarafların görüşlerinin alındığını ve bu görüşlerin devlet liderleri tarafından değerlendirilmesini gerektiğini belirterek, kendisinin herhangi bir açıklamada bulunamayacağını söyledi. Bakan Lavrov’un kaçamak cevabı, bir süredir taraf ülkeler arasında gerilim yaratan konuya sakinlik getirmeyecek gibi görünüyor.

Daha Önce Ne Olmuştu?

Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin yapılması planlanmaya başlandığından beri PYD’nin toplantılara katılımı, önemli bir konu olarak belirsizliğini sürdürüyordu. Rusya’nın PYD’nin de davet edilmesi gerektiğine ilişkin açıklamasından sonra Türk hükümeti buna itirazını dile getirmişti. İtirazlar üzerine Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, PYD’nin Suriye vatandaşı olduğunu belirterek, Türkiye’yi dışarıda tutmak istemişti. Bogdanov yaptığı açıklamada, Türk hükümetinin kaygılarını anladığını ancak PYD’nin Suriye’ye ait bir unsur olduğunun netleştirilmesi gerektiğini belirterek, toplantıda tüm tarafların yer alması gerektiğini söylemişti.

Genelkurmay Başkanlarının Toplantısında Ne Olacak?

Bakan Lavrov, konuyla ilgili olarak taraf ülkelerin Genelkurmay Başkanları arasında yapılacak toplantıya da değindi. Bölgedeki tansiyonu düşürmek için çözüm yollarının konuşulacağı toplantıda, PYD meselesi de ele alınacak.

Bakan Çavuşoğlu, kendi açıklamasında Türkiye’nin net tavrını ortaya koyarak, PYD’nin toplantıda bulunmasının kabul edilemeyeceğini belirtti. Sürecin başından beri hassasiyetleri konusunda oldukça net konuşan Türk yetkilelerin taleplerinin değerlendirilip değerlendirilmeyeceği, Soçi’de yapılacak zirveden sonra netlik bulacak. Soçi’deki zirveye askeri yetkililerle beraber Türkiye, İran ve Rusya devlet liderlerinin de katılım göstermesi bekleniyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir