Yaşam, Yemek

Tulumba Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tatlı dünyamızın olmazsa olmazlarından, özellikle Ramazan sofralarımızın baş tacı olan tulumba tatlısı tarifiyle sizlere konuk oluyoruz. Çoğu zaman tatlıcılardan satın aldığımız tulumba tatlısını evimizde de pekâlâ yapabiliriz. Bunun için yapmanız gerek tek şey tulumba tatlısının nasıl yapıldığını içeren yazımızı okumak.

Tulumba tatlısı için gerekli olan malzemeler;

  • 2,5 Su bardağı un
  • 3 Su bardağı su
  • 1 Yemek kaşığı ince irmik
  • 1 Yemek kaşığı nişasta
  • 6 Adet orta boyda yumurta
  • 50 gr. margarin

Tulumba tatlısının şurubu için;

  • 5 Su bardağı toz şeker
  • 3 Su bardağı su
  • 1 Adet limonun suyu

Tulumba tatlısını kızartmak için;

  • 2 Su bardağı ayçiçeği ya da mısırözü yağı

Tulumba tatlısının hazırlanışı

Tulumba tatlısını hazırlarken bize kolaylık olması açısından, öncelikle şerbeti hazırlamakla başlayalım. Bir tencerenin içine, şerbet için hazırlamış olduğumuz su ve şekeri koyalım ve bu karışımı kaynatalım. Su şeker karışımının kaynaması esnasında karışımın üzerinde oluşabilecek olan köpükleri bir kaşık yardımıyla alalım. Ardından kaynamakta olan karışıma limon suyunu ekleyelim ve tekrardan kaynatalım. Karışımı, tam olarak kaynadıktan sonra ateşten alıp soğumaya bırakalım. Başka bir tencere içerisine su, margarin ve birazcık da tuzu koyup kaynamaya bırakalım.

Diğer bir taraftan da önceden elemiş olduğumuz unu, irmiği, nişastayı bir kaba ekleyerek karıştıralım ve kaynamakta olan yağlı suyun içine dökelim. Bu şekilde ocağın üzerinde 5 dakika kadar bu karışımı karıştırıp pişirelim. Pişirmekte olduğumuz hamur kıvamını alınca biraz soğuduktan sonra üzerine yumurtaları kırıp tekrardan yoğuralım.

Elimizin altında tulumba tatlısı için herhangi bir kalıp varsa hamurları kalıplara dolduralım. Bu kalıp hamurları kızgın yağın içerisine atıp kızartalım. Eğer elimizde kalıp yoksa tırtıklı bir kâğıda sardığımız hamurlardan istediğimiz büyüklükte sıkarak bu kızartma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Tulumbaların her bir tarafını iyicene kızarttıktan sonra tencere içerisinden yağını süzerek alalım tulumbaları. Aldığımız bu tulumbaları bu kez de soğuyan şurubun yani şerbetin içerisine atalım. Tulumbaları, şerbeti güzelce çektikten sonra servis edebiliriz. Afiyet olsun.

** Tulumba tatlısı hamurunun suyu içerisine iki yemek kaşığı küllü su konulması makbuldür. Küllü suyu da odun külünden bir su bardağı alıp 5 su bardağı su ile karıştırarak 5 dakika kadar kaynatalım. Ocaktan bu karışımı alıp suyun durulanması için bekledikten sonra durulanan suyu alarak elde edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir