Dünya, Haberler

Türkmen Şehrinde Her An Savaş Çıkabilir!

Irak şok bir haberle karıştı. İddiaya göre, Irak ordusu Peşmege’ye Kerkük’ü boşaltması için 48 saat süre tanıdı ancak bu süre devam ederken 700 PKK’lı bölgeye girdi. Bu durum Türkmen Şehrinde her an savaş çıkabilir kaygısını gündeme getirdi.

İçerik Navigasyonu

Türkiye de Bu Savaşa Dahil Olur Mu?

CNN Türk televizyonuna konuşan gazeteci Nevzat Çiçekten ‘Türk askeri İdlib’e indi’ iddiasında bulunmuştu. İdlib’e inen Türk askerinin sayısı hakkında bilgi veren Nevzat Çiçek 80 askerin İdlib’e indiğini ve 40 kadar askerin de ineceğini söyledi. Canlı yayında CNN Türk’e konuşan Çiçek, askerle birlikte 12 zırhlı aracın da İdlib’e girdiğini açıkladı.

Türk asker ve güvenlik uzmanı olan Abdullah Ağar da İdlib’e giriş saatini 22:15 olarak belirtti. Yine CNN Türk’ün haberine göre Hatay’ın Reyhanlı ilçesinin Öğulpınar köyüne 10 araçlık tank gönderildi. Yoğun güvenlik önlemleri altında Belen kara yolundan Kırıkhan’ın içinden Reyhanlı’nın Oğulpınar köyüne geçen askeri konvoyun sınırdaki birliklere takviye olarak gönderildiği öğrenildi.

Diğer yandan akıllara dünkü DHA’nın gündüz yaptığı haber geldi. Gündüz yapılan haberde DHA; Oğulpınar Karakolunu gören alana yerleşip askeri harekatı görüntüleyen gazetecilerin HATAY valiliği emri ile bölgeden uzaklaştırıldığını yazmıştı.

Yine DHA’nın haberine göre dün sabah saatlerinde askerler tarafından karar tebliğ (bildirge) edilen gazeteciler, gelişmeleri takip etmek için Reyhanlı’nın Cilvegözü yolundaki Cilvegözü gümrük kapısına geçti ancak askeri harekatı görme veya görüntüleme şansları olmadı.

İblid Doğrulandı

İddiaların ardından Türk Askerinin İblid’e girdiği doğrulandı. Edinilen bilgiye göre TSK öncelikle Türkiye sınırındaki terör örgütü PKK/PYD kontrolünde bulunan Afrin’in yakınlarında bir noktada konuşlanacak ve ülkenin güvenliğini sağlayacak. Kerkük gelişmesinin ardından TSK’nın nasıl bir karar alacağı ise henüz bilinmiyor.

İdlib neden bu kadar önemli?

Suriye’nin kuzeybatısında bulunan İdlib, özellikle göç sebebiyle artan nüfus ve Akdeniz’e çıkış olanağı bakımından en önemli kalelerden biri.

İdlib’i yöneten kim?

İdlib şuanda El-Kaide örgütünden ayrıldığını açıklayan El Nusra cephesinin farklı cihatlarından oluşan gruplarla kurulan  Heyet Tahrir el-Şam adlı örgütün elinde. Hatta geçen aylarda Heyet Tahrir el-Şam ile Ahrar’uş şam arasında yoğun çatışmalar yaşanmıştı. Çatışmalar sonucunda Ahrar’uş Şam İdlib merkezinden çekilmişti. Heyer Tahrir el-Şam ile Ahrar’uş Şam arasında benzerlikler olsa da farklı farklı güçlerle ilişkileri konusunda oldukça farklılar. ÖSO gruplarıyla iş birliği yapan Ahrar’uş Şam’ın Türkiye ile de yakın ilişkileri bulunuyor. Ahrar’uş Şam’ın kendini uluşlararası alanda kabul ettirmeye çalıştığı da biliniyor.

Aynı zamanda İdlib, Beşer Esad’ın yönetimine karşı savaşanların kalesi olarak da biliniyor.İdlib’in Heyet Tahrir el-Şam’dan ayrıştırılması bu yönden büyük önem taşıyor. Türkiye de PKK’nın İdlib üzerinden hat oluşturmasını istemiyor.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir