Sağlık, Yaşam

Tuvallette Telefon Kullanmayın… İşte Nedeni

Teknolojide yaşanan gelişmeler telefonların her yeni modelinde daha fazla özelliğe sahip olmasını sağlıyor. Kullanımı gittikçe artan telefonlar tuvalet dahil her yerde kullanılıyor. Fakat tuvalet gibi yerlerde telefon kullanımı beklenmedik sonuçlara neden olabilir.

Tuvaletler Bakteri Yuvası

Tuvalette telefon kullanım oranı çok yüksek düzeylerde. Bazı yapılan anket ve kullanıcı yorumlarına göre çoğu kişi iş yerinde sosyal medya kullanımı için tuvalete gitme tercihinde bulunuyor. Ayrıca yapılan araştırmalara göre tuvalette telefon kullanım oranı %90 düzeylerine yakın. Bu durum tuvalette kalma süresini uzatırken aynı zamanda tuvaletteki bakterilerin telefonda toplanmasına sebep oluyor. Özellikle tuvalet ihtiyacı görülürken kullanılan telefon, el yıkayıp tuvalletten çıktıktan sonra da kullanıldığı için bakterilerin insan vücuduna tekrar temas etmesine neden oluyor.

Mikrobiyologlar bu durum nedeniyle tuvaleti kullanma ve tuvaletten çıkma zamanları arasında telefon kullanmanın sağlıklı bir tercih olmadığını belirtiyorlar. Dünyanın her yerinde bakteri olduğunu belirten uzmanlar temizliğe dikkat ettiğini düşünen kişilerin aslında bakterilere davetiye çıkardığını söylüyor.

Tehlike Düşünülenden Çok Daha Büyük

Londra’da bir üniversitede mikrobiyolog olarak çalışan Doktor Paul Matewele’ye göre tuvalette bulunan klozet, kapı kolu, havlu, musluk gibi eşyalar çok tehlikeli bakterileri barındırma özelliğine sahip. Kişi bu eşyalarla temas ettikten sonra telefon kullanıyor. Ardından el yıkansa bile telefon bu bakterileri üzerinde barındırmaya devam ediyor. Doktor Matewele ayrıca tuvalette kullanılan telefonu ardından yemek masasında, kişisel kullanım alanlarında ve daha pek çok yerde kullanıldığını belirtiyor. Bu durumun bakteri ve hastalık riskini arttırdığını söyleyen Matewele, bazı önlemler alınarak bu risklerden korunmanın mümkün olduğunu da açıklamalarına ekledi.

Nasıl Korunulmalı?

Profesyonel yardım almadan dikkatli davranışlarla bu tuvaletin ve bakterilerin zararlarından korunmak mümkün. İlk olarak yapılması gerekenler arasında tuvalette telefonu kullanmamak var. Eğer telefon tuvalete alınıyorsa bile zorunlu haller dışında telefona el sürülmemeli. Ayrıca tuvalette iş bitirildikten sonra elleri yıkamak en etkili yöntemler arasında. Telefonun temizliğini arttırmak için ise bakteri yokedici özelliği olan mendiller ve telefona zarar vermeyecek temizleme yöntemleri tercih etmek riski önemli ölçüde azaltacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir