Gündem, Haberler

Eski Ekonomi Bakanı ve 3 Kişi Hakkında Tutuklama Kararı

Erdoğan’ın ABD’yi sert şekilde eleştirmesinin ardından Zarrab davasına bakan mahkemeden şok karar geldi! Mahkeme eski ekonomi bakanı Zafer Çağlayan ve 3 kişi hakkında tutuklama kararı verdi.

İran’a uygulanan yaptırımların ihlali, ABD bankacılık sistemine karşı dolandırıcılık ve para aklama gibi suçlamalardan ABD’de tutuklu yargılanan Reza Zarrab davasında “yasak işlem ve rüşvet suçu” sebebiyle sanık olarak eklenen eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan ve  Halk Bankası Uluslararası Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Levent Balkan için resmi tutuklama emri verildi.

zafer-caglayan-kimdir.jpg

İKİ SANIK DAHA EKLENDİ

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı tarafından hazırlanıp dava dosyasına eklenen ek iddianame Çağlayan ve Aslan dışında Halk Bankası Uluslararı Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Levent Balkan ve Reza Zarrab’ın kuryesi Abdullah Happani de tutuklanma istemiyle yer almıştı. ABD Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan resmi belgede jüri tarafından resmi bir tutuklama kararının onaylandığı bilgisi yer aldı.

reza-zarrab-kimdir.jpg

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan Çağlayan hakkındaki tutuklama kararını Türkiye Cumhuriyeri Devleti’ne yönelik atılan bir adım olarak değerlendirmiş, eski bakanın şahsına yönelik bir iddia ortaya koyamadıklarını söylemişti. İran’la ilgili yaptırımlar hakkında da konuşan Erdoğan dava hakkında “Neymiş İran’la ilgili yaptırımları delmiş. Biz, Türkiye olarak İran’a bir yaptırım uygulama kararı almadık ki. Sayın Obama’ya da söyledik. Biz böyle bir yaptırım içine girmeyiz dedik.

reeza-zarrab-davasinda-zafer-caglayan.jpg

Bunu yürüten kim ekonomi bakanımız. Atılan bu adımlar siyasidir. ABD’nin bunu gözden geçirmesi gerekir. Bu işlerin arkasından çok pis kokular geliyor.  Rıza Zarrab olayı da öyledir. Halk Bankası yardımcısı Hakan (Atilla) beyin olayı da öyledir.” demişti.

DAVADA SON DURUM

Çağlayan, Balkan ve 2 kişinin daha eklenmesiyle sanık sayısının 9 kişiye ulaştığı davada Mehmet Atilla Hakan ve Reza Zarrab tutuklu bulunuyor. Yeni iddianame için Hakan 11 Eylül, Zarrab ise 25 Eylül’de davanın hakimi Richard Berman’ın karşısına çıkacak. 30 Ekim tarihinde başlayacak jürili duruşmanın ise bir aydan daha uzun sürmesi bekleniyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir