Kültür, Listeler, Seyahat, Tarih

Mersin’de Gezilecek Muhteşem Tarihi ve Turistik Yerler

Bu yazımı okuduktan sonra Mersin’in neden azımsanmayacak bir yer olduğunu anlayacaksanız. Aslında Mersin’de gezilecek görülecek o kadar yer var ki, fakat ben size en önemli olanlarını anlatmaya çalışacağım. Hadi listenin ucunuda açık bırakayım da Mersin’in diğer gezilecek yerlerini de siz ekleyin. Sıralamasını da her zamanki gibi sizlere bırakıyorum, oy vermeyi unutmayın. İyi eğlenceler


  1. ergunes
    9

    Mersin'de gezilmesi gereken yerler listesinin bana göre en başında olması gereken yer. Mersin tarihi açıdan çok zengin bir geçmişe sahip bir şehirdir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu dönemlerden birçok tarihi eser, kalıntı ve yapı kalmıştır. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi de Kız Kalesi'dir. Kız Kalesi Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Kız Kalesi beldesinde yer almaktadır. Sahilin 300 metre açıklarında bulunmaktadır. Günümüzde Mersin'in en önemli değerlerinden olan Kız Kalesi yüksek miktarda turist çekmektedir. Beldenin eski ismi Korykos (Corycus) dur. Kız Kalesi m.ö 4 yılında grek hükümdarı tarafından yapılmışsa da başta Osmanlı, Selçuklu ve Karamanlılar olmak üzere bir çok devlet taraflıdan kullanılmıştır. Kalenin asıl amacı bölgenin savunmasını sağlamaktır. Bazı kaynaklara göre kale Kıbrıslı bir hükümdar tarafından yaptırılmıştır. M.S. 1 yüzyılda roma hâkimiyetine girmiştir ve yaklaşık 5 asır roma hâkimiyetinde kalmıştır bu süre zarfında bölgede tarım başta zeytincilik gelişmiş ve bölge zeynin yağı ihraç merkezi olmuştur. Bizanslar adayı güneyden ve doğudan gelebilecek arap saldırılarına karşı üs olarak yığma taş tekniği ile surlarla çevirmiş ve bir üs olarak kullanmıştır. Bu kale stratejik öneme sahip olduğu için birçok devletin dikkatini cezbetmiştir ve Selçuklular tarafından ada feth edilmiştir. Ve daha sonra Kilikya krallığına geçen kale Karamanoğlu Mehmet beyin istilalarına dayanamayıp adayı Kıbrıs beyliğine devretmiştir. Önemli bir liman olarak görülen bu bölgenin savunmasını kolaylaştıran bu kale 1448 yılında Mehmet bey tarafından feth edilmiş ve kapsamlı bir tadilattan geçirilmiştir. 1471 yılında kaleyi Osmanlı devleti ele geçirmiştir 
        Kız Kalesi yığma taş tekniği kullanılarak yapılmıştır. Halen kalenin büyük bir bölümü ayaktadır. Kale 8 kule ile desteklenmiş 190 metre çevre uzunluğuna sahiptir. Halen UNESCO Dünya Miras geçici listesinde yer almaktadır. Ve doğasıyla tarihiyle masmavi sahiliyle insanları büyülemektedir. Yerli yabancı birçok fotoğrafçının da uğrak noktasıdır.

    Mersin'de Gezilecek Yerler - Kız KalesiBİR RİVAYET OLARAK KIZ KALESİ 
    Korykos krallarından birinin çocuğu olmamaktadır ve soyunu devam ettiremeyecektir. Sürekli tanrıya dua etmektedir adaklar adamaktadır. Sonunda tanrı sesini duyar ve dualarını kabul eder. Ay parçası gibi güzeler güzeli bir kız çocuğu olur. Kız büyüdükçe serpilir ve güzelleşir. Dillerden dillere dolaşan bir kız olur. Kral kızının üstünde çok titrer. Bir gün şehre bir müneccim gelir. Kral onu sarayına çağırır ve kızının geleceğini ilgili bir şeyi görmesini ister ve müneccim kıza bakınca bir anda irkilir ve benzi bembeyaz kesilir. Kral ne olduğunu merak eder fakat müneccim söyleyemez kral ısrar edince müneccim “kralım kızını bir kral sokacak ve kızınız ölecek ve bu kaderi hiç bir şey bozamayacak, siz dahi engel olamayacaksınız ” der ve saraydan ayrılır. Kral kara kara düşünürken vezirlerinden biri krala denizin ortasında bir kale yaptırmasını ve kızını oraya yerleştirmesini söyler. Kralın bu düşünce hoşuna gider ve bir kale yaptırıp kızını oraya yerleştirir. Gel zaman git zaman prensesin canı üzüm ister. Kral askerlere emreder ve kaleye 1 sepet üzüm gönderirler. Fakat üzüm toplanırken sepetin içine bir yılan girer ve kimse fark etmez sepet kaleye gider. Prenses üzümü yerken yılan sepetten çıkar ve prensesi sokar prenses oracıkta hayata gözlerini yumar. Bu acıklı hikayeden sonra Mersin'e gittiğinizde gezip görmeyi ihmal etmezsiniz sanırım.

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak.Required fields are marked *



  2. ergunes
    3

    Mersin'de gezilecek tarihi yerler listesinde kesinlikle olması gerektiğini düşündüğüm yerlerden biri bu .Adından da anlaşılacağı gibi Adam Kayalar Mersin'in Erdemli ilçesin Şeytan Vadisi yamaçlarında dik kayalara kazınmış çeşitli kadın erkek çocuk ve hayvan figürlerinden oluşan kabartmalar topluluğudur. Bu kabartmaların bulunduğu bölgenin eski adı Olba Territoriumu’dur. Olba territoriumu; Kilikya’ da Göksu nehri ile Limonlu nehirleri arasında bölgeye verilen isimdir. Burayı kontrol eden kralların adına yaptırılmıştır. 

    Mersin'de Gezilecek Tarihi Yerler - Adam Kayalar 

     Mersinin en önemli tarihi eserleri arasında yer alan Adam Kayalar'ın yapımına M.Ö. 2 yılında başlanmıştır. Bitiş tarihi tam olarak bilinmese de tahmini 400 yıl civarı sürmüştür. Uzmanlar böyle bir tarihi eserin dünyada başka örneğinin olmadığını bunun nedenini de; 11 figürün yan yana yapılmış olması ve bozulmadan günümüze kadar gelmiş olmasına bağlıyorlar. Adam Kayalar'ın yaptırma amacı ve yeri özenle seçilmiş. Sahilden dağlara doğru çıkarken geçiş güzergâhına yapılmış ve böylece düşmanlara korku vermek ve baskı altına almak için yapılmıştır. Başka bir görüşe göre bu kabartmalar daha önce ölen kralların mezar taşı olarak yapılmış ve onları anmak için yapılmıştır. Yapımının uzun sürmesinin nedeni ise krallar öldükçe yerine geçenler ölen kralları için yaptırmaya devam etmiştir. Tüm figürler bir kompozisyon şekilde yapılmış ve dönemin kralı veya ileri gelenleri resmedilmiştir. Olba Territoriumu’nda bunun gibi 70 civarı başka kalıntı ve eser vardır. Fakat günümüzde birçok tarihi eserin kıymeti bilinmediği gibi Adam Kayaların'da kıymeti bilinmemektedir. Malesef herhangi bir koruma altında bulunmadığından dolayı hala definecilerin akınına uğrayıp tahrip olmaya devam edilmektedir.


    E-posta adresiniz yayınlanmayacak.Required fields are marked *


İçeriğinizi Ekleyin
veya
YouTube, Instagram veya SoundCloud bağlantısını veya katıştırma kodunu yapıştırın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir