Gündem, Haberler

TEOG Yerine Veli Tercihine Bağlı Serbest Kayıt Sistemi

 Geçtiğimiz aylarda teog sisteminin kaldırılacağı yerine daha uygun bir sistemin getirileceği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmıştı. Dün Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz Anadolu Ajansına verdiği röportajda  TEOG yerine getirilen yeni sistem hakkında açıklamalar yaptı.

İçerik Navigasyonu

Adrese Dayalı Yerleştirme Sistemi

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın anadolu ajansına yaptığı verdiği röportajda ise yerleştirme sisteminin ayrıntıları konuşuldu.

İki tür yerleştirme sistemi yapılacağı, ilkinin seçilen nitelikli okullara yerleştirmek için sınav sistemi olduğu ikincisinin adrese dayalı yerleştirme sistemi olduğunu açıklayan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz sistemin detaylarını da açıkladı.

En Yakın Beş Okul Tercih Edilecek

Yeni sistemde öğrencileri sınav stresinden kurtarmanın amaçlandığı bu yüzden ülkedeki öğrencilerin %90’ını kapsayacak şekilde öğrencilerin sınava girmek zorunda kalmayacağı bir sistem getirildiği açıklandı.

Yeni sisteme göre isteyen öğrenciler sınava girmeyecek bunun yerine çevrelerinde yakında bulunan herhangi bir liseye yerleştirilebilecektir. Sınava girmeyecek öğrencilere beş tercih hakkının verileceği yeni sistemde velilerin ve öğrencilerin sıkıntıya girmeden beş tercihten birine yerleştirileceği açıklandı.

Nitelikli Okula Yerleştirmek İsteyenler Sınava Girecek

İsteyen öğrencilerin sınava girebileceği yeni sistemde nitelikli okullar için eskisi gibi bir sınav sistemi mevcut olacaktır. Ancak teog  gibi iki oturumda yapılmayacak olan bu sınav tek oturum olmak üzere 60 soru ve 90 dakikadan  oluşacaktır. Haziran ayının ilk haftası yapılması planlanan yeni sınavda nitelikli okullara yerleştirmek isteyen öğrenciler ter dökecektir. 60 sorudan oluşan yeni sınavda sayısal ve sözel olmak üzere iki grupta sorular yer alacaktır.

Her İlde Seçilecek Nitelikli Okullar

Sınava giren öğrencilerin amaçlarının her ilde seçilecek nitelikli okullara yerleştirilmek olduğunu açıklayan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz sadece isteyen öğrencilerin bu sınavlara gireceğini belirtti. Daha önceki sistem olan teogta her öğrencinin sınava girme zorunluluğun olduğunu ancak yeni sistemin sınav zorunluluğunu dolayısıyla sınav stresini ortadan kaldırmayı amaçladığını da açıklamalarına ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir