Gündem

Sizce Üniversiteye Giriş Sistemi Nasıl Olmalı?

Türkiye, son günlerde liselere ve üniversitelere girişte uygulanan sınav sistemlerine odaklanmış durumda. Geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘TEOG’un kaldırılması gerekiyor’ açıklamasından sonra Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bu yıl TEOG’un uygulanmayacağını duyurmuştu. Henüz TEOG yerine kullanılacak sistem tam olarak belirlenmemişken, gündem şimdi de üniversitelere giriş sınavına kilitlenmiş durumda. Zira Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelere giriş sınavlarında da değişiklik yapılması gerektiğinin sinyalini vermişti.

cumhurbaskanindan-teog-aciklamasi-1.jpg

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ne Demişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TEOG ile ilgili gelen sorulara “ Bu imtihan kıskacı altında çocuklarımızın bitmesini, tükenmesini görmek istemiyoruz. Gerek ortaöğretimde gerek lisede artık canla başla kendi performanslarını ortaya koyacaklar. Ona yoğunlaşarak üniversiteye de gidecekler” diyerek cevap vermişti.

Üniversiteye giriş sınavlarına yönelik değişiklikler için de “O da olacak, o konuda da çalışılıyor” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Cumhurbaşkanının bu açıklamaları, üniversite giriş sınavlarının da değişeceğinin sinyalini vermiş oldu. Bu açıklamaların ardından öğrencilerin ve ailelerin kafalarında değişikliğin bu yıl uygulamaya konulup konulmayacağı sorusu oluştu.

teog-yeni-sistem-nasil-olacak.jpg

YÖK’ten Konu İle İlgili Açıklama Geldi

Öğrenci ve aileleri rahatlatan açıklama ise YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’tan geldi. Saraç, “ Üniversiteye girişte sınavsız bir model, bugün için söz konusu değil. Sosyal adaleti sağlayan merkezi sınav bu yıl yine gerçekleştirilecek” dedi.

Saraç, “ Yükseköğretimde üzerinde iyi çalışılmayan büyük radikal değişikliklerin bazen yıkıcı tesirleri olabilir. Bundan dolayı giriş sistemini daha yalınlaştıran, daha sade bir sınav sistemine yönelik bir hazırlığımız var” açıklamalarında bulundu.

universite-sinavi-degisecek-mi.jpg

Merkezi sınav sisteminin adil bir düzenek olduğuna değinen YÖK Başkanı, bu sınav sayesinde Anadolu’nun herhangi bir yerinde imkânları kısıtlı olan gençlerin, bu sınav ile Türkiye’nin en iyi üniversitelerine giriş yapabildiğini sözlerine ekledi.

Şimdi öğrencilerin ve toplumun merak ettiği gelecek yıllarda uygulamaya konulacak olan yeni sınav sisteminin nasıl olacağı?

  1. Sizce üniversiteye giriş sistemi nasıl olmalı?

    1. Üniversiteye giriş sınavsız olmalı
    2. Her üniversite kendi sınavını yapmalı
    3. Üniversiteye girişte diploma notunun daha önem kazandığı bir sistem uygulanmalı
    4. Mevcut sınav sistemi uygulanmalıdır.
    2 Oy
    Sonuçlarınızı Paylaşın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir