Ekonomi, Haberler

Dolar Günü Kaç TL İle Kapattı?

Dolar fiyatları dün itibariyle aşağı doğru yönünü değiştirdi ve bugün de bu hareketine devam ediyor. Dolar kuru, en düşük 3.8423 seviyesini gördü ve bu da yaklaşık son bir ayın en düşük seviyesi. Euro’ya bakacak olursak, Türk lirası karşısında 4.57 seviyesinin altına gerilediğini de görebilmekteyiz. Doların, faiz artışı beklentisi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye serbest piyasa ekonomisine sahip bir ülkedir.” şeklindeki açıklaması sonrası yönü aşağılara doğru çekildi.

Dolar kuru bugün saat 13.13 itibarıyla 3.8730 seviyesinde seyretmekteydi. Euro’daki durumlarda ise en düşük 4.5636 TL’yi gördü ve şu dakikalarda 4.5915 seviyesinde seyretmekte. Euro/dolar paritesi de 1.1873 seviyelerinde bulunuyor.

Dolardaki Düşüş Devam Edecek Mi?

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, “ABD’de Senato’dan vergi tasarısının geçmesi USD adına küresel bazda bir iyimserlik yaratmakla beraber; geçtiğimiz hafta Senatör John McCain’in pakete destek vermesiyle önceden hesaba katılmış olan iyimserlik, bir gün sonra odak noktasını bundan sonraki sürece çevirdi. Piyasa da bundan sonra Temsilciler Meclisi ve Senato’nun ayrı vergi paketlerinin eşleştirilmesi sürecine bakacaktır. Bugün genel anlamda günlük bazda EM’lerde USD’ye karşı değer kazancı olsa da TRY, diğer EM’lerden daha iyi bir performans göstermektedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pazar günü yaptığı bazı açıklamalar da piyasaları rahatlatmıştır. Öyle ki, “bazı işadamlarının servetlerini yurt dışına transfer ettiğinin gözlendiği ve bunun engellenmesi gerektiğine” dair konuşma ve “sermaye kontrolü gibi bir talebinin bulunmadığının, Türkiye’nin bir serbest piyasa ekonomisi olduğunun ve isteyen herkesin parasını yurtdışına çıkartmakta serbest olduğunun” altını çizmesi piyasalar için etkili olmuştur. Bu kapsamda da, değer kazanmaya başlayan Türk lirasının kazançları biraz daha genişledi.

TCMB’nin 2018 Para ve Kur Politikası metnini yayınladığı dönemde kurda meydana gelen 3.84’e kadar düşüşler oldukça önemlidir. 3.91 sınırı aşılmadığı sürece, kurun aşağı yönlü hareketinin devam edeceği düşünülmektedir. 3.84 bandı altındaki destek, 3.75’e kadar düşüşü öngörmektedir. Ancak kurda, 3.91 sınırı aşılırsa, ivmenin yukarıya doğru döneceği de konuşulanlar arasında.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir