Ekonomi

Vize Kararının Ardından Dolar Fırladı 

8 Ekim akşam saatlerinde Ankara’da bulunan ABD Büyükelçiliği tarafından yapılan “Türkiye’den yapılacak vize başvuruları askıya alınmıştır” açıklaması ve Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nden sonraki saatlerde gelen misilleme açıklaması piyasalara da etkide bulundu. 

İçerik Navigasyonu

Piyasalar Hızlı Tepki Gösterdi

İki ülkenin karşılıklı yaptığı açıklamalar sonrasında piyasalar bu duruma hızlı tepki verdi. Türkiye’deki piyasaların açıklama yapıldığı saatlerde kapalı olması nedeniyle yurtdışındaki borsalarda Dolar/TL kurunda sert bir yükseliş gözlemlendi. Amerika ve Asya borsalarında gözlemlenen bu etki Türkiye’deki borsaların işlem görmesiyle birlikte hissedilmeye başlandı.

kredi-borcu-odenmezse-ne-olur.jpg

Dolar/TL ve Borsa’da Düşüş

Türk Lirası’nın Dolar karşısında değer kaybetme sürecinde sabah erken saatlerde Dolar/TL kuru 3.80 düzeylerini aşarak uzun süre sonra bu kadar yüksek değerlere ulaştı. Borsanın açılmasından sonra değişken seyreden seyirle birlikte 3,81 ile başlayan dolar 3,65 değerine kadar geriledi. Dolar her dakika değişkenlik göstermekle birlikte gün ortasında 3.70 seviyesinden alıcı buluyor.

Euro/TL Tarihi Rekoru Gördü

Türk Lirası Amerika ile yaşanan vize krizinden etkilenirken Euro/TL kurunda ise çok ciddi bir yükseliş yaşandı. Euro/TL yaşanan hızlı yükseliş neticesinde 4.51 değerine kadar yükselerek tarihi bir rekora imza attı. Ardından düşüşe geçen dolar öğle saatlerinde ise 4.35 değerleri civarında işlem görmekte.

dolar-kac-tl.jpg

Merkez Bankası Açıklama Yaptı

Yaşana bu gelişmelerin ardından Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Uysal açıklamalarda bulundu. Uysal, yaptığı açıklamalarda yaşanan değer kaybından sonra döviz rezervleri ve likit dövizler konusunda bir sıkıntı bulunmadığını belirtirken piyasaların seyrini yakından takip ettiklerini belirtti. Yaşananların uluslararası piyasa oyuncuları tarafından risk görülerek TL ile ilgili kararlarının değişmesinin etkisi olduğunu belirten Uysal yaşananların geçici bir etki olarak düşünüldüğünü söyledi.

Borsa İstanbul’da Vize Krizinden Etkilendi

Yüksek puanıyla dikkat çeken Borsa İstanbul ise bu gelişmelerden olumsuz etkilenenler arasında. Borsa İstanbul 100 Endeksi güne %3 düşüşle başladı. 100 bin puan sınırının altına düşüşün gözlemlenmesiyle birlikte BIST öğle saatlerinde 100 bin puan civarında işlem görmekte.

  1. Türk Lirasının Değer Kaybının Uzun Süreceğini Düşünüyor Musunuz?

    1. Dolar 4 TL'yi görür
    2. Yükselişin süreceğini düşünüyorum
    3. Yükseliş geçici olacaktır
    4. Kararsızım
    2 Oy
    Sonuçlarınızı Paylaşın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir